NASLOVNA

DOBRO DOŠLI U HRVATSKU
ZEMLJU RAZNOLIKOSTI I SKRIVENIH TAJNI

S ovim malenim osvrtom omogućit ćemo Vam da do svog odredišta dođete bogatiji sa posebnim doživljajima koji vas nemogu ostaviti ravnodušnima. Bogatstvo hrvatske unutrašnjosti,predivne obale i njezinih jedinstvenih otoka otkrit ćete kroz kratke priče koje znaju upravo oni koji na tim predivnim područjima i borave.
Ne oklijevajte, informirajte se o svim mogućnostima i atraktivnostima Hrvatske.Krenite u jedan od predloženih smjerova,posjetite prirodne,kulturne i povijesne atrakcije. Upoznajte sve gastronomske delicije što vam se nude ili se pak opustite i odmorite u jednom od obiteljskih prenoćišta koji su često okruženi prekrasnom prirodom.
Opustite svoja osjetila I otkrijte što se krije iza putova najmanjih gradova na svijetu, niza mirisnih otoka i rivijera.Putovi hrvatskih vladara te putovi izvora prirode,starih kapetana,dvorskih vila i drevnih kultura.
Teško je biti imun a da vas ne prožme želja za povratkom i razotkrivanjem Hrvatske u svim godišnjim dobima obojenim svjetlom njezinih priča, tajni i ljepota.
(Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Risnjak Nacionalni park Plitvička jezera Nacionalni park Sjeverni Velebit Nacionalni park Paklenica Nacionalni park Krka Nacionalni park Kornati Nacionalni park Mljet Park prirode Biokovo Park prirode Telašćica Park prirode Kopački rit Park prirode Učka Park prirode Lonjsko polje Park prirode Medvednica Park prirode Papuk Park prirode Velebit Park prirode Žumberak Park prirode Lastovsko otočje Park prirode Vransko jezero − Samoborsko gorje).

Hrvatska u srcu

Kažun –je vrlo neobična minijatura tradicionalne poljske kamene kućice koja je služila vrijednim poljodjelcima za očuvanje alata i za zaklon od nevremena
Lička kapa – tradicionalan simbol prepoznatljivosti Like te kao takav sastavni odjevni predmet ličke narodne nošnje .
Paška čipka – vrlo zahtjevno ručno izrađeni ukrasni predmet s otoka Paga šivan je iglom i vrlo tankim koncem.

Bašćanska ploča –Najveći hrvatski pisani spomenik na staroslavenskom pismu glagoljici iz 12. stoljeća (umanjena replika ploče)
Lavanda – biljka što od davnina raste diljem Dalmacije je i suvenir pakiran u mirisne vrećice ili bočice s eteričnim uljem lavande.
Konavoski svileni vez–dekorativni vez ručno izrađen, izvezen tankim svilenim koncem domaće izrade.

Miljokazi –povijesna prometna signalizacija iz 18. i 19. stoljeća umanjena replika
Licitarsko srce–ukrašeni kolač od medenoga tijesta šareno ofarban u žarko crvene boje koji se već tradicionalno daruju voljenoj osobi ili dragom prijatelju.
Laneni ručnik iz IVANIĆ GRADA –predmet od lana ukrašen jednobojnim ili višebojnim etnografskim motivom ručno izrađen.

Vučedolska golubica –keramička posuda u obliku ptice iz doba vučedolske kulture arheološka baština.
Ivan Lupis Lukić 1860. Izumitelj torpeda
-torpedo oblika i ustroja kakav danas poznajemo izumio je hrvatski časnik ratne mornarice iz austrougarske Ivan Lupis Lukić davne 1860. godine te prva tvornica torpeda nalazila se u pomorskom središtu Rijeci.

Nikola Tesla (1856. – 1943.) izumitelj:struja
fizičar Nikola Tesla (1856. – 1943.) koji je rodom iz Hrvatske priznati svjetski inovator i izumitelj na području telekomunikacija i prijenosa energije; najvrjedniji izum je izmjenična struja
Engleski kralj Edvard VIII
Engleski kralj Edvard VIII1936.godine je otvorio službeni početak naturizma na Rabu, kojem su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa gol u uvali Kandarola

Slavoljub Penkala (1871. – 1922.)izumitelj nalivpera i mehaničke olovke
Zagrepčanin Slavoljub Penkala (1871. – 1922.)izumio je 1906. godine mehaničku olovku i nalivpero
Republika San Marino osnovana 301god.
Jeste li znali da je Sveti Marin, klesar podrijetlom s otoka Raba kad je odselio na Apeninski poluotok, 301. godine osnovao Republiku San Marino;
*Izumitelj Faust Vrančić (1551. – 1617.)izumio padobrana

prvi zabilježeni crtež(homo volans) padobrana je djelo hrvatskoga izumitelja Fausta Vrančića iz Šibenika (1551. – 1617.)
Alfred Hitchcock (1899. – 1980.) zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu.
filmski režiser Alfred Hitchcock (1899. – 1980.) za vrijeme svojeg boravka u Zadru izjavio je da zalazak sunca u Zadru je najljepši na svijetu
Richard the Lionheart , Richard Cœur de Lion ,Rikard Lavljeg Srca,
Jeste li znali da je Rikard Lavljeg Srca na svom povratku iz križarskog rata davne 1192. godine spasio život velike od oluje ispred samog grada Dubrovnika te je zbog ispunjenja zavjeta dao novačanu donaciju

Dubrovčanima za početak gradnje katedrale
Ivan Vučetić ,Juan Vucetich. (1858. – 1925.)izumitelj metode otkrivanja otisaka prstiju
Znate li da je Hvaranin Ivan Vučetić , izumitelj daktiloskopije, metode za otkrivanje prijestupnika uz pomoć otisaka prstiju.

Hrvatske posebnosti

Hrvatska je na Unescov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine upisana sa svojih sedam kulturnih fenomena Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika;; Procesija „Za križen“ na otoku Hvaru; Čipkarstvo u Hrvatskoj lokacija(Pag, Lepoglava Hvar,); Dvoglasno pjevanje i sviranje istarske ljestvice; Godišnji proljetni ophod „Kraljice“ (Ljelje) iz Gorjana i tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja. Time je Hrvatska postala zemlja s najviše zaštićenih kulturnih fenomena u Europi. Na svijetu dulju listu imaju samo Kina, Japan i Koreja;
Zanimljivosti: Istra ima svoj kosi toranj a to je zvonik u Završju visok 22 metra i nagnut 40 centimetara
Uz Azurnu obalu ,Opatijska rivijera je bila glavno odredište habsburške elite .
„Sunčanik“;45. paralela prolazi kroz Senj

Riječki karneval je među trima najatraktivnijim karnevalima u Europi.
Prve morske orgulje na svijetu koje stvaraju zvuk isključivo pod utjecajem vjetra i morskih valova su u Zadru.
Dana 28. kolovoza 1895 na slapovima Krke je. puštena u rad jedna od prvih hidroelektrana u svijetu tako da je grad Šibenik dobio električnu rasvjetu prije europskih gradova poput Beča, Rima, Budimpešte, Londona i drugih.
Grad Dubrovnik iz 1395. ima najstariji zakon o osiguranju u Europi g,, tri stoljeća stariji od Lloydova koji je donesen početkom 17. Stoljeća.
Dubrovačka Republika je prva država koja je priznala nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država.
Hrvati imaju svoje pismo- glagoljica nastala je u 9. stoljeću, a u redovitoj se upotrebi uz latinicu održala do 18. St.
Na Bečkom dvoru carica Marija Terezija je držala čipkaricu iz Paga koja je za potrebe dvora plela pašku čipku.

Hrvatski nacionalni cvijet je perunika –iris.
More, krš, šume, planine i ravnice u Hrvatskoj možete vidjeti u razmaku od samo stotinjak kilometara.
Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja na Starom kontinentu koja svojim stanovnicima javnom vodoopskrbom osigurava pitku vodu te je jedna od ekološki najočuvanijih zemalja u Europi.
Winnetou se snimao na Velebitu , Zrmanji iNP Plitvička jezera .
Plaža u Bolu na Braču Zlatni rat, zavisno od vjetra mijenja svoj oblik.

Mljet možete vidjeti kao „otok na otoku”. Na Velikom jezeru na otoku Mljetu nalazi se otočić koji čini izuzetno rijedak prirodni fenomen.
Malakološki muzej s najvećom zbirkom školjaka i puževa na svijetu se nalazi u Makarskoj.
„Dalmatinac“pasmina pasa je dobila ime po Dalmaciji i ilirskom plemenu Dalmata.
Posljednja oaza europskih bjeloglavih supova nalazi na otoku Cresu.
Hrvatska je domovina kravate. Kravatu kao modni detalj diljem Europe su u 17. stoljeću raširili hrvatski vojnici pa je 1667. godine za vrijeme Luja XIV. ustrojena i posebna pukovnija naziva „Royal Cravates“, nazvana po Hrvatima. Taj modni predmet koji se nosiona način „a la Croate“ u prijevodu na hrvatski način usvojili su i Parižani. Ubrzo je postao korijenom nove francuske riječi „cravate”.

Dobro došli u Hrvatsku! Welcome to Croatia!

*Površina u kopnenom dijelu iznosi 56 594 km2,a teritorijalna površina mora iznosipovršina 31 067 km2.
*Naseljenost
Hrvatska ima 4 429 078 stanovnika.od kojih po nacionalnom sastavu većinu čine Hrvati a od manjina najbrojniji su Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Albanci Česi I Talijani.
Po državnom uređenju Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika. Zagreb je sa 779 145 stanovnika glavni grad, također akademsko,kulturno i prometno središte zemlje.
6 278 km je dužina morske obale, od toga otoka, hridi i grebena 1244.
Krk I Cress u najveći otoci .
Dinara je najveći vrh na 1831 m/nm.
Klima
Tri klimatske zone
U Hrvatskoj postoje tri klimatske zone:
Umjereno topla kišna klima u unutrašnjosti na najvišim vrhuncima snježna šumska klima, a uzduž jadranske obale vrlo ugodna mediteranska klima s mnogo vedrih i sunčanih dana. Ljeta znaju biti su suha i vruća a zime blage i vlažne. Temperature( prosječno) u unutrašnjosti: siječanj(January) od −2 do 0 °C te nešto niža na najvećim nadmorskim visinama.U kolovozu (August)od oko 20 °C te oko 12 °C na najvišim vrhuncima. Temperature(prosječno) u primorju: u siječnju(January) od 5 do 9 °C, u kolovozu(August) od 22 do 25 °C. Zimi je temperatura mora 12 °C, a ljeti oko 25 °C.
*Novac
Hrvatska službena valuta je kuna
1 kuna = 100 lipa).
Većina strane valute mijenja se u mjenjačnicama, bankama, , uredima pošte i u većini turističkih agencija, kampova i hotela.
(American Express ,Eurocard/Mastercard, Visa, i Diners) Kreditne kartice se primaju u gotovo svim marinama, restoranima ,hotelima, i trgovinama te na bankomatima.
Ako putujete sa svojim kućnim ljubimcem, odgovorni ste za njega,
Provjerite dali je vaš kućni ljubimac na vrijeme cijepljen, (revakciniran), dali je napravljen titar protutijela te dali ima putovnicu /veterinarski certifikat. Ako bi nekim slučajem vaš kućni ljubimac prilikom samog dolaska na granični prijelaz gdje je dozvoljen njegov unos a on ne ispunjava navedene zahtjeve,, traženi ulazak u Republiku Hrvatsku bi vam mogao biti odbijen, odnosno životinja bi mogla biti vraćena u zemlju podrijetla ili stavljena na čuvanje u karantenu. U ovom slučaju vi kao vlasnik životinje snosite sve troškove nastale provedbom tih mjera.
Prema “Pravilniku o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca”, pod kućnim ljubimcima se podrazumijevaju ove životinjske vrste: * mačke* psi* (Mustela putorius)pitome vretice (Mustelidae iz porodice kuna), beskralježnjaci (izuzev pčela i rakova) ,gmazovi te sve vrste ptica (izuzev peradi),također i ukrasne tropske ribe, vodozemci te domaći kunići I glodavci.
Izvor:
Promotivni materijali, slike, multimedijalne slike i tekstualni sadržaji korišteni su isključivo u nematerijalne promotivne svrhe koje promiče: hippygarden.net. Određene slike su preuzete sa Internet tražilica te kao nezaštićene i neoznačene autorskim potpisom (copyright) smatra se da hippygarden.net ne pridonosi ugrozi autoskih prava.

 

 

 

 

GRAD PO MJERI ČOVJEKAZAGREB

Glavni grad Hrvatske, jedan od najstarijih srednjoeuropskih gradova, što potvrđuju pisani izvori iz 1094. godine kada se na tom području utemeljuje biskupija Smješten između gorja Medvednice i rijeke Save, staru jezgru grada čine srednjovjekovni Gradec, danas središte hrvatske Vlade i Sabora te Kaptol koji je nadbiskupijsko središte. Administrativnim sjedinjenjem s okolnim naseljima u 19. st. u gradu Zagrebu se podiže niz reprezentativnih javnih zgrada, trgova, perivoja, parkova i fontana ,čineći ga i danas jednim od zelenijih gradova Europe. Ugodnom šetnjom , metropola Hrvatske svoje goste mami živahnim uličnim ozračjem, raznolikim kafićima, trgovačkim ulicama i restoranima . Žudite li da na svom putu predah bude ispunjen bogatim tradicijskim i kulturnim doživljajem koji će svakako osvježiti vaše putovanje prema domu ili nekom lijepom primorskom turističkom odredištu, Zagreb će vas spremno dočekati. Dobro došli! Svakako posjetite… isprobajte..Jedinstvene graditeljske zanimljivosti:*Gotička katedrala Marijina Uznesenja *Romaničko–gotička crkva sv. Marka*Srednjovjekovni dijelovi gradskih bedema iz 13. stoljeća *Kamenita vrata* Kula Lotrščak* Električna uspinjača koja povezuje Gornji i Donji grad*Neobarokna zgrada Hrvatskoga narodnog kazališta iz 1895. godine arhitekata Fellnera i Helmera.Gastronomske delicije: purica s mlincima, štrukli, špek-fileki, krpice sa zeljem, krafne, svježi sir i vrhnje.Razna događanja:*Tjedan suvremenog plesa (lipanj)*Međunarodni festival novog kazališta “Eurokaz” (lipanj/srpanj),* Zagrebačke ljetne večeri (srpanj), *Međunarodna smotra folklora (srpanj), *Festival svjetskog kazališta (rujan), *Zagreb Film Festival (listopad).

Zanimljivosti/uspomene iz Zagreba

*Šestinski kišobran – sastavni dio narodne nošnje karakteristične za zagrebačku okolicu, koja se upotrebljavala do 60-ih godina prošlog stoljeća. Danas se kišobran nosi na svečanim priredbama za folklorne svrhe. Na tržnici Dolac možete vidjeti najveću koncentraciju šestinskih kišobrana .

Neobičan kolač”Paprenjak” – aromatični kolač pravokutna oblika ,ukrašen reljefima s nizom folklornih motiva .Glavni sastojci su med,orah i svakako papar. Papren a opet sladak zalogaj je za mnoge vrlo jedinstven i neobičan. Kao zanimljivo tradicionalno hrvatsko jelo, uistinu je proturječan I vrlo sličan kao što je i cjelokupna povijest hrvatske .

Putovi najmanjih gradova na svijetu

 

ISTARSKI PUTJULES VERNE

U Istri su se izmijenile mnogobrojne civilizacijske kulture za sobom su ostavile mnogo više od samih povijesnih priča. Na tako malom prostoru možete naići na primorske, antičke, ribarske,i utvrđene srednjovjekovne gradiće. Oni su skoro pa zarobili gotovo svaki brežuljak u unutrašnjosti Istre, s vrlo karakterističnim ulicama, trgom, crkvom i gradskom ložom. Iznenadite sebe budite istraživači i otkrijte zašto se Hum naziva najmanjim gradom na svijetu te što je to inspiriralo poznatog francuskog pisca Julesa Vernea da je radnju jednoga svog poznatog romana smjestio u grad Pazin te doznajte zašto je nekad davno poznati grad Dvigrad u 17. stoljeću samo nestao s lica zemlje i… još punu,puno toga. Ako krenete u središte Istre ili na njezine morske obale koje sigurno nećete moći zaobići,bilo da dolazite s automobilom, pješke ili biciklom bilo bi dobro da skrenite s ceste, istražite ta mala živuća povijesna zdanja i prepustite se ljubaznim domaćinima koji će vam vrlo rado preporučiti sva mjesta gdje možete isprobati razne specijalitete čudesne delicije domaće kuhinje ,kupiti domaće maslinovo ulje, kušati vrlo fina vina ili med. Zanimljivo je das u vrata tih gradića otvorena su već stotinama godina; a pozivali su i mnoge prije vas, a pozivaju vas i danas… Dobro došli!

  KVARNERSKI PUTKRALJEVSKA CRIKVENICABlaga je usporedba različitih svjetova s onim što možete vidjeti i osjetiti u kraljevskoj Crikvenici i Opatiji,oduvjek pomorskoj Rijeci i u stjenama uklesanom Senju.Tu različitosti ne prestaju,one se nastavljaju na našim kako najvećim jadranskim otocima Cresu i Krku tako i u lošinju ,vrlo ljekovitom otoku.Izuzetno udaljenom i pjeskovitom otoku Susku šumovitom otoku rabu i cvjećem opasanom Iloviku.-Što je zajedničko svima njima?Dali je to možda nešto što je sad već u davnom 19. stoljeću prepoznala aristokracija europe znajući da je idealno za odmor odabrati mediteransko područje blage klime i bujne vegetacije.Zahvaljujući svima njima,nastale su prve hrvatske rivijere s raskošnim vilama I hotelima:crikvenička,opatijska,novovinodolska,…U to vrijeme svjetski putnici su bili I lošinjski pomorci koji su sa svojih dalekih putovanja donijeli u svoja dvorišta I vrtove više od 80 različitih vrsta egzotičnih biljaka.Na vašem putu pratit će vas vrtovi gradića ukrašeni cvijećem,šume I pejzaži ,maslinici i maleni grmići kadulje,lavande i ružmarina.Dobro došli na mirisna vrata predivnog Jadrana.Uski putovi poštanskih kočija
  GORSKI PUTSTOLJETNE ŠUMEZanimljivi putovi poštanskih kočija sigurno oživljavaju već zaboravljeni duh povijesnih prometnica koje su zaslužne za gospodarski razvitak toga kraja vodeći vas kroz prostrane pašnjake i ravnice, labirintom šumskih stazaha, planinskim obroncima, riječnim dolinama i živopisnim brežuljcima. Pogledom vas prate mnogobrojni planinski vrhovi, stoljetne šume, nemirni brzaci i rijeke, tajanstvene špilje i tiha jezera a pritom nudeći neograničene mogućnosti kvalitetnog odmora uz izazov i nezaboravne pustolovine.Svakako dopustite svojim osjetilima dodir netaknute prirode, upoznajte bogatu kulturnu baštinu i doživite burnu povijest na putu od samog izvora Kupe kod Čabra, pa preko goranskih gradića tradicionalne arhitekture Ravne Gore i Vrbovskog.Istražita povijesne vojne utvrde grada Karlovca, poznatog kao grada na četiri rijeke(Kupa ,korana,mrežnica I Dobra) do slikovitoga gradića Samobora. Osluhnite čari prirode i uživajte u krajoliku uskih putova kojim su nekad davno poštanske kočije prenosile dobre i loše vijesti, prevozile dame i gospodu te skrivale blago . Upotpunite odmor pješačenjem, kupanjem u rijeci ili jezeru, raftingom, lovom, ribolovom ,vožnjom bicikla ili zimskim radostima na snijegu.
  LIČKI PUTPLITVIČKA JEZERAKad dolazite iz smjera Karlovca dođite na doživljaje izvora prirode. Ne toliko daleko od grada će nizinske krajolike zamijeniti šumovite gore i planine što su isprepletene obilatim izvorima najčistijih europskih voda koje upakirane gase žeđ i u prekooceanskim zemljama. Mostom preko rijeke Korane u pitppresknom gradu Slunju polako prođite jer se ispod njega među malenim slapovima smjestilo uistinu jedinstveno vodeničarsko naselje Rastoke. Ti pršteći slapovi nagoviještavaju putove izvora prirode koji će se u svojoj raskoši I bogatstvu u potpunosti razotkriti na jedinstvenim Plitvičkim jezerima. Besprijekorna ljepota i direktna svježina doživljaja prepoznate svjetske prirodne baštine uz tradicionalnu kuhinju razlog je za predah I okrepu na putu. U okolici grada Josipdola zanimljivi su predjeli gustih šuma bogatih lovištima. Većina ljubitelja skijanja zimi će se rado uputiti prema Ogulinu a također i dalje prema planini Bjelolasici dok će skijaši početnici u smjeru Brinja. Za sve one koji žele neposredan susret s tihom i umirujućom prirodom, odlazak u grad Otočac i posjet bogatoj dolini rijeke Gacke poznatoj po pastrvama pravi je izbor. CCA 45 minuta vožnje od grada Gospića možete se i okupati u vjetrovitom Karlobagu, gdje je more vječno rashlađeno vodama iz planinskog podzemlja .putovi hrvatskih vladara
  SJEVERNODALMATINSKI PUTNIN KNIN BIOGRAD ŠIBENIKGlavni putovi hrvatskih vladara vode vas na zanimljivo putovanje kroz vrijeme iz početaka hrvatske državnosti (od 7.do 12. st.) Stari hrvatski gradovi prijestolnice – Nin, Knin, Biograd i Šibenik, bude moćne duhove drevnih hrvatskih vladara ratnika. Na bijelim živopisnim podvelebitskim stijenama pu započinje na sjeveru gdje se prostire poseban I nestvaran pejzaž najrazvedenijega hrvatskoga otoka Paga. Otok Pag nalazi se između vjetrovitog Velebitskog kanala i Kvarnerića, između otoka Raba, Vira I Oliba .. Površine od 286,6 km2 jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa 270 km izuzetno razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, plaža, uvalica i rtova . Najveću, Pašku uvalu zaokružuje 20 km šljunčanih plaža a nedaleko su I plaže netaknute prirode.Pag kao središte modernog turizma je i nadaleko poznat po autohtonoj paškoj čipki i paškim sirom čiji su tajni sastojci nevjerojatno česta bura i sol što vjetrom dolazi iz mora te mu daju specifičnu i prepoznatljivu aromu.Krenuti Putovima hrvatskih vladara ujedno znači i osjetiti veliku raznolikost doživljaja tisućljetnih gradova, kao što je 3 000 godina star Zadar (lat. Iadera).Također iznimno iskustvo je posjetiti moderna i živa turistička središta poput Vodica, nacionalne parkove, Ravne kotare slikovita mjesta dalmatinskoga zaleđa i otoka. Takvo jedinstveno mediteransko ozračje zasigurno ispunjava dušu, a s domaćim gastronomskim delicijama ne mogu odoliti ni oni zahtjevni s najprofinjenijim osjetilom okusa.
  SREDNJODALMATINSKI PUT
MORE LAVANDA VINOVA LOZAAko slijedite neodoljiv miris ružmarina i čempresa poznatom cestom starih Rimljana do zanimljiva antičkog Traguriona vidjet ćete njegov raskošni kamen, znakovljem isklesan svaki portal, predivne palače i crkvice, balkone što će vam razbuktati maštu i ispričati jednu u nizu od legendi te svakako najzanimljiviju, priču o ljubavi ili nadi. Saznajte sve o tome zašto su rimski carevi baš izabrali ponosnu Salonu za svoju prijestolnicu provincije te zašto je baš jedan od njih, Rimski car Dioklecijan (lat. Gaius Auerlius Valerius Diocletianus, izabrao neodoljiv šarm Splita za svoju veličanstvenu palaču.Osjetite Sinjsku alku,hrvatsku vitešku igru alkarskih sinjskih vitezova što se održavaju svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14.kolovoza1715.Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed -paše Čelića koja je brojala i do 60.000 vojnika.Osjetite poznati prkos i čežnju dalmatinske pjesme Omiša ugnježđenu među surovim i oštrim stijenama. Središte kulturnog ljeta omiša pripada “Festivalu Dalmatinskih Klapa”, koje postoji već davne 1967.godine.Festival dalmatinskih klapa pridonio je nadogradnji i njegovanju kulture pučkog pjevanja, a klape koje su na omiškim festivalima postizale vrhunske uspjehe, postale su cijenjene diljem Europe na svim festivalima takve vrste. Klapska pjesma se temelji na a capella pjevanju, a stihom povezuje sve postojanje burna života dalmatinskih ribara i težaka kroz teška i duga stoljeća. Odmorite se na uistinu neodoljivim plažama poznate makarske rivijere, pod izrazito visokim liticama moćnog Biokova, a zatim zaplovite modrim cestama grčkih moreplovaca pa do sunčanih otoka obilja i čuda tog čistog kristalno plavog mora, lavande i vinove loze, kojoj su život davali kradući zemlju oštrom kamenu, iz koje su onda stvorili bogatu toplinu juga i pretočili je u neodoljivo vino.Oštro I bijelo kamenje i dalje prkosi kroz stoljeća…
  JUŽNODALMATINSKI PUTVITEŠKE IGRE MARCO POLO MAURIUz burne povijesne događaje te borbe za slobodu što plove putovima starih kapetana stvorila se idealna platforma za razvoj trgovine,brodarstva i pomorstva,tu se oduvijek živjelo skaldno s rijekom I morem.Obavezno se upoznajte s Pomorskim muzejom u Orebiću/na poluotoku jedrenjaka Pelješac koji je koljevka pomorskih kapetana.Rodno mjesto Marka Pola,grandioznog grada Korčule,prijestolnice viteške igre moreške.(Naziv moreška dolazi od talijanskog naziva “moresca” i označava bojni ples u vezi s Maurima((Kršćani sve islamske doseljenike nazivaju moriski (španjolski: moros))Domovina pleas je iz Španjolske kao reminiscencija istjerivanja Maura iz zemlje. Često se izvodio na Mediteranu a u sadržaju je imao neizbježnu borbu između crnih i bijelih,/kršćana i nekršćana, Španjolaca protiv Maura te kao u korčulanskoj moreški borba moćnih Osmanlija protiv Maura. Moreška se u Korčuli do II svjetskog rata igrala (batila) uglavnom jednom godišnje na obljetnicu (29.7. – Sv.Todor, zaštitnik Korčule) i to je bio izuzetno poseban događaj koji se dugo pripremao od strane izvođača I mještana. Trajala je preko dva sata a zbog potrebe čestih izvedbi na pozornici igra se poslije II svj. rata skraćuje i danas traje oko 30 minuta. U počcima se plesala samo uz udaranje bubnja (tamburin), potom slijede dvije glazbene verzije pratnje a treću, koja se i danas izvodi, komponirao je Krsto Odak 1937.g. uz neznatne izmjene izvršene poslije II Svj.rata.Upoznajte povijesni grad Dubrovnik koji je stoljećima besprijekorno djelovao kao samostalna Dubrovačka Republika. Prema toliko velikoj količini gradiva koje je u njemu pohranjeno, što prema njegovoj starosti i napose neprocjenjive vrijednosti, Državni arhiv u Dubrovniku jedan je od najbogatijih u ovome dijelu Europe, poput onima u Beču, Vatikanu, Carigradu ili Veneciji Nastavak bogate tradicije u suvremenim riječnim i morskim lukama Metković i Ploče. Priroda je Na tim prostorima priroda je skladala čudesan krajolik a delta Neretve gdje se dodiruju rijeka i more, škrti krš i plodna nizina te jezero i močvara što spaja neprolaznu ljepotu Mljeta Nacionalnog parka s njegovim jezerima i renesansne Elafitske otoke Koločep.Ovi Elafitski otoci prepuni su subtropskog i mediteranskog bilja /vegetacijom- te osim prirodnih ljepota tjekom povijesti bili su omiljena i nezaobilazna ljetovališta dubrovačkih plemićkih obitelji o čemu svjedoče brojni dvorci i ljetnikovci. Šipan i Lopud otoci su oblikovani raznolikim pitomim krajolikom Konavala. Kad pogledate na obzor prema pučini gdje su se u prošlosti vodile brojne pomorske bitke, tu se branila i čuvala sloboda a tuda su s jedrima punim vjetra plovili i brojni trgovački jedrenjaci.
  SJEVERNI PUT NAIVNA UMJETNOSTJoš ne tako davno pripadnici visokih društvenih slojeva, plemstvo u potrazi za estetikom i ugledna gospoda s posebnom komocijom /udobnošću su na pažljivo odabranim lokacijama izgradili razne dvorce i kurije koje su okružene predivnim perivojima,vrtovima i parkovima.Dozvolite da vas dvorske vile povedu slikovitim brežuljcima I travnatim ravnicama do gospodarsko vlastelinskog Novih dvora Jelačićevih u zaprešiću.impozantnog Velikog Tabora blizu Desinića,Trkošćana dvorca riomantike,stoičkog I ponosnog dvorca Zrinskih blizu Čakovca,neobičnog dvorca s dvije kule u Gornjoj Rijeci te nizu drugih dvoraca koji su u prošlosti predstavljali središta kulturnog i političkog djelovanja.Gledajući ruralnoa graditeljstvo u Kumrovcu jednostavno zakoračite u duboku prošlost, upoznavši svijet drevnih čovjekovih predaka u jedinstvenom Muzeju neandertalaca u gradiću Krapina smještenog uz samo nalazište.Nedaleko od nalazišta možete se prepustititi umjetnosti iz Hlebina – kolijevci naivne umjetnosti. Povijest koju vam vile mogu ispričati vode vas na romantično putovanje davnih vremena raskoši i sjaja plemstva.podzemne tajne i njihovi putovi
  SJEVEROISTOČNI PUTNAFTA FOSILI TERMALNE VODEMilijunima godina neke tajne čekaju na svoje otkriće, ta zanimljiva živa bića što su ostavljena u dubokim stijenama u davno pretpovijesno doba kada je tu bio ocean plijene veliku pažnju.Na lokaciji Ivanić Grada otkrivena je svijetu podzemna tajna tih neobičnih doživljaja života zaustavljenih u neko davno vrijeme.Nezaobilaznim susretom s seoskim življem koji je posljednji primjer zaboravljenog skromnog života,u prirodi gdje se pašnjaci i gore izmjenjuju,a vrijeme se skromno računa po položaju sunca,te mogobrojna lovišta i ribnjaci koji zovu na druženja u vama otkrivaju prirodnu stranu vašeg bića.Đurđevac,Bjelovar,Virovitica.Kutina,Garešnica ili Novska udaljena su mjesta I idealna za roštilj na ribnjaku ili sl.Nedaleko I nizvodno od Siska moćna Rijeka Sava natapa livade i šume čudesnog Lonjskog polja,stvarajući tako koljevku za razne vrste riba I mnoge rijetke vrste ptica. Otkrijte bogata gastronomska dostignuća u Vrbovcu,Bjelovaru,Đurđevcu i Velikim Zdencima. Također Daruvar i Lipik poznati su po vrhunskim vinima i termalnom vodom.putovi panonskog mora
  SLAVONSKI PUTŠEŠIRI ZLATNI DUKATISama pomisao da nekad nepreglednu plavu morsku pučinu danas krasi zlatna boja, a njezini su otoci danas zelene gore čini nas zadivljenima.Od te velike I duboke vode ostale su tek ostaci školjaka u izvanredno plodnim i dugčkim ravnicama slavonskih polja.Tri velike rijeke, Drava ,Sava i Dunav, objeručke su zagrlile taj kraj a i čovjek je znao da će u izobilju takve prirode ovdje imati dragi dom. Tako davno nestalo Panonsko more ostavilo je svoj slani izvor u Bizovcu. Mjerena temperatura vode je od čak 96°C što je jedinstvena pojava i u Europi. Plemstvo je također voljelo ovakvo prirodno okruženje te je nekad tu gradilo dvorce, uživalo u vrhunskom vinu, lovu i ribolovu .Vino dobiveno u nepreklednim ravnicama se pilo i na kraljevskim krunidbama te europskim dvorovima .Vinski podrumi Kutjeva i Iloka su čuveni tako i danas možete i sami uživati u čarima prošlih vremena. Putovima Panonskog mora možete otkriti lijepe pjesme toga kraja uz mile zvuke tamburice, a mnogobrojne folklorne svečanosti u kojima sugrađani vrlo rado sudjeluju ponosno će prikazati u vrlo veselim povorkama okićenih muškaraca i djevojaka u vrijednim živopisnim nošnjama; muškarci od davnina nose šokačke šešire, a djevojke zlatne dukate.gradova na svijetu
 

ISTARSKI PUTSREDNJOVJEKOVNI GRADOVIVrlo poseban ornitološki rezervat (Palud- Rovinj) (Premantura); Medulinski arhipelag park-šume Šijanska šuma (Pula) Motovunska šuma i zaštićeni krajolik Donji Kamenjak Graditeljske zanimljivosti: srednjovjekovni utvrđeni gradići na brežuljcima (najznačajniji su Grožnjan, Buje, Motovun, Oprtalj, Hum, Buzet, Žminj .Beram, i Labin)primjeri antičke arhitekture (Poreč, Pula, NP Brijuni,) kažun – (Vodnjanština)primjer tradicionalnoga pučkoga graditeljstva Istre .Gastronomska ponuda: domaća tjestenina “fuži” s gulašom od divljači, tartufi, maslinovo ulje, riblji maneštra od bobići, specijaliteti pod pekom, omlet “fritaja” sa šparogama, domaća rakija “biska”,autohtona vina Teran, Refošk, Istarska malvazija i vrlo neobična supa od crnog vina.Međunarodni festival Histria (srpanj/kolovoz). (kolovoz); Umag – ATP Croatia Open (srpanj); NP Brijuni – sezona Kazališta Ulysses (srpanj/kolovoz); Pula –Wellness: Umag,Vodnjan, Poreč, Pula, Medulin, Rovinj, Brtonigla, Rabac.Poznata lječilišta:Istarske toplice,biciklističke staze: Casanovina staza (Vrsar), Staza sv. Pelegrina (Umag), , Staza Rubin (Rovinj), Staza sv. Maura (Poreč)Staza orhideja (Pula), , Zvjezdana staza (unutrašnjost) Staza Teran (Rabac).Pješačke staze: staze Zelengrad i Beram (Pazin), staza svetog Šimuna (Gračišće), staza Buje – staza Mathias Sandorf (Pazin),Buzet – Žbevnica, staza Brguc – Korita, staze Labinštine.Vinske ceste: Buzeta, Rovinja, Pazina područje Buja, Poreča iVodnjana .

Ceste maslinova ulja: područje Medulina,Novigrada,Umaga, Poreča i Pule te unutrašnjosti. Speleologija: Romualdova pećina (Rovinj), jama Baredine (Poreč), Pazinska jama (Pazin), špilja Mramornica (Brtonigla) ,špilja Feštinsko Kraljevstvo (Žminj).

Padobranstvo/paragliding: Raspadalica (Buzet), Kaštelir (Novigrad), Lanišće, Žbevnica Brgud (Učka) i sam vrh Učke. Windsurfing: Premantura. Medulin,

Poznati suveniri: roženice -puhački instrument, ISTARSKI KAŽUN

Sportsko penjanje:Limski kanal,Zlatni rt (Rovinj), Istarske toplice, Dvigrad,Raspadalica (Buzet), Pazin, kanjon Vranjska draga (Učka)Vintijana (kraj Pule)..

 

1. Grožnjan i MotovunSTAROSLAVENOSKO PISMO GLAGOLJICAPodno plodne doline rijeke Mirne nalaze se srednjovjekovni istarski gradići Grožnjan i Motovun.Oni plijene pažnju svojom neobičnom arhitekturom I mnogobrojnim umjetničkim galerijama te filmskim I glazbenim događanjima.2. Hum – najmanji grad na svijetuOd Buzeta 14 km jugoistočno nalazi se srednjovjekovni gradić Hum, on je središte staroslavenskog pisma glagoljice te vrijednih fresaka iz (12. stoljeća.)Hum je grad-spomenik brižno sačuvane srednjovjekovne urbane arhitekture a također je i prozvan najmanjim gradom na svijetu.3. Labin – srednjovjekovni istarski gradićLabin smješten na brežuljku mami posjetitelje svojim neobičnim povijesnim pričama o rudarima i liku Matije Vlačića Ilirika .Srednjovjekovnim ulicama Labina ljeti se pretvaraju u umjetničku pozornicu.4. Amfiteatar u Puli i Nacionalni park Brijuni

spomenik iz 1. stoljeća, borilište gladijatora, a danas predivna koncertna i festivalska pozornica svjetskoga glasa. Nacionalni parkBrijuni, arhipelag s prelijepa 14 otočića dostupan brodom iz Fažane, izuzetno je vrijedan spomenik faune ,flore i kulturno-povijesne baštine.

5. Crkva sv. Eufemije u Rovinju

Primorskim gradićem Rovinjom dominira Crkva sv. Eufemije i spada među najljepša ostvarenja baroka u Istri. Sv. Eufemija je ujedno i zaštitnica grada čije se relikvije vjerno čuvaju u mramornom sarkofagu istoimene crkve.

6. Eufrazijeva bazilika u Poreču

Primjerak jedinstvene ranobizantske umjetnosti na Mediteranu iz 6. stoljeća koji je tadašnji biskup Eufrazije dao sagraditi. Cijeli se kompleks (krstionica, bazilika, atrij, biskupska palača i zvonik,) nalaze na Unescovoj listi svjetske baštine

putovi mirisnih otoka i rivijera

 OPATIJAKRKRAB

KVARNERSKI PUTMEDITERANPriroda: znameniti spomenik parkovne arhitekture park Angiolina i Sv. Jakov (Opatija) Čikat (otok Lošinj);Komrčar (otok Rab), park-šume Dubec (otok Krk).Graditeljske zanimljivosti:otočke gradske cjeline (Osor ,Krk, Cres, Rab)izgrađene u primorsko-mediteranskom duhu;frankopanski kašteli (Krk, Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski ,Drvenik,);austrougarske vile (Opatija ,Lovran, Mali Lošinj);industrijska baština (Rijeka).Gastronomija: kolači od trešanja i maruna (Lovran), creska janjetina, domaća tjestenina “šurlice” sa škampima (otok Krk), divlje šparoge, škamp sa kvarnera, Rapska torta,slastica od sira “presnac” (otok Krk), autohtona vina Trojišćina (otok Susak),Vrbnička žlahtina (otok Krk) iZanimljivosti / Događanja: Opatija * Liburnia Jazz Festival Rijeka* Riječki karneval(veljača); Vinodolski* pučka priredba Rab* Rapska fjera (srpanj). *Ružica Vinodola” (kolovoz); Lovran, Crikvenica, Opatija, Novi Vinodolski, Malinska, Baška, Rab, Veli Lošinj.Lječilišta: Opatija, Crikvenica, Selce, Veli Lošinj.Biciklističke staze: Lovran, Matulji, Kastav, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski; otoci: Krk, Cres, Lošinj, Rab.

*Ljubavna cestica” (Crikvenica), Učka, Lungo mare (opatijska rivijera), ” Ekostaza (Beli, otok Cres), Putovima Dobrinjštine (Dobrinj, otok Krk), staza lošinjskim uvalama (Čikat, otok Lošinj)su pješačke staze.

*Ornitološki rezervati Kruna i Podokladi (otok Cres).Promatranje ptica.

*Cresko-lošinjski akvatorij.Promatranje dupina.

Ponuda avanturističkih sportova: windsurfing (Baška, Volosko, Preluka, Punat); wakeboarding (otok Krk Dunat,); paragliding i padobranstvo i(Grobnik, Učka, Baška,Tribalj, Rab, Lubenice); auto-moto sportovi (Preluka, Grobnik). Suveniri: nakit Morčić-(Rijeka), BAŠĆANSKA PLOČA, mirisna vrećica “Okusi i mirisi Kvarnera”.

1. Opatijska rivijera i Učka Park prirode

Opatija ponosno razvija turizam od 19. stoljeća. Posebnost je opatijske rivijere šetnica uz more duga 12 km a karakteristične je po palmama i kamelijama .

2. Grad Rijeka i Svetište Majke Božje na Trsatu

Rijeka,stoljetni grad središte karnevala. i pomorstva .Ona je i najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj na Trsatskoj gradini s franjevačkim samostanom, crkvom i vrlo poznatom Kapelom iskrenih zavjetnih darova .

3. Tvrđava Nehaj u Senju

Predivna renesansna tvrđava koja je sagrađena u 16. stoljeću za potrebe obrane od Mlečana s jedne strane te Turaka s druge strane -danas sigurno predstavlja jedinstveni muzej posvećen poznatim gusarima “senjskim uskocima”.

4. Rajska plaža I Grad Rab

u Loparu

Sa svoja četiri romanička zvonika i tri glavne ulice – Gornjom, Srednjom i Donjom, Grad Rab otvara vrata vrijednih patricijskih palača i srednjovjekovnih crkava .Otok Rab u ponudi ima i duge prekrasne pjeskovite plaže. Izdvajamo Rajsku plažu u Loparu dugu 1 500 metara.Pravi raj za odmor i razonodu.

5. Otočić Košljun

Sa samo 10 minuta lagane vožnje brodom iz Punta dovoljno je kako biste posjetili taj vegetacijski i duhovni raj.U franjevačkom samostanu nalazi se sakralna i etnografska zbirka.. Košljun kao takav je nezaobilazna točka svakog posjetitelja otoka Krka,proglašen je park-šumom.

6. Osor I Lubenice

Kameno mjestašce Lubenice izdignuto je na litici visokoj 378 metara, ono predstavlja vidikovac ne samo izletnicima već i stalnim stanovnicima otoka Cresa – veličanstvenim orlovima.

Osor se smjestio na razmeđu otoka Cresa i Lošinja, tihi gradić glazbenih večeri .

putovi poštanskih kočija

 

GORSKI PUTPRIRODA I LJUDIPrirodna znamenitost: Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Nacionalni park Risnjak s izvorom Kupe kod Čabra, špilja Vrlovka (Kamanje park-šume Golubinjak i Japlenški vrh (Delnice); (Mrkopalj)strogi rezervat Bijele i Samarske stijene; značajni krajolici Kamačnik i Klek, te posebni rezervat Zeleni vir i Vražji prolaz .Graditeljske zanimljivosti: Muzej I. G. Kovačića i tradicionalna arhitektura (Vrbovsko)dvorac Zrinski (Čabar);; amfiteatar (Lukovdol); stari gradovi Ozalj i Dubovac te stara jezgra grada Samobora.Gastronomija: žabe, divljač,gljive, pikantni umak Samoborska muštarda,slatkovodna riba, kiseli kupus, šumski plodovi, Samoborska kremšnita, Samoborska salama, likeri: Samoborski bermet i Gorski liker .Događanja: Ljeto na Lujzijani i Karolini (lipanj); Ravnogorski plodovi gorja (proljeće/jesen Gorski kotar –Ravna Gora –); Karlovac – Dani piva (kolovoz); Međunarodni festival folklora (srpanj), Dani samoborskih kremšnita (svibanj)Samobor – Samoborski fašnik (veljača).Karlovac.: Lječilišta: Gorica Svetojanska.Lešće, Samobor,Biciklističke staze: Pisarovina Vrbovsko, Žakanje, Krašić, Jastrebarsko, Gornje Jelenje, Brod na Kupi, Ravna Gora, Karlovac, Fužine, Lokve (Golubinjak), Ozalj, Netretić, Draganić, Samobor, Sveta Nedjelja, Donja Kupčina,Kostanjevac.

Pješačke staze: područje Lokvarskog i Fužinskog jezera, staza Leska (Nacionalni Park Risnjak)Poučna staza Otruševec (Samobor).Staza kneževa (ParkPrirode Žumberak),

Planinarske staze: na području Gorskog kotara; Žumberačko gorje Samoborsko.

Vinske ceste: (iznad Jastrebarskog)Plešivička vinska cesta.

Rijeke idealne za ribolov: rijeke Kupa, Mrežnica, Čabranka, Korana, Dobra, biopark Divlje vode Vitunjčica; jezero Tribalj;područje Bregane i Gabrovice.Jahanje: Lokve , Žumberačko ekoselo (Koretići), Rogi,Vrbovsko, Fužine, (Lazac), Prezid, Tršće, Rakovica, Kupinečki Kraljevac.

Skijanje: Delnice, Platak, Tršće,Mrkopalj, Ravna Gora, HOC Bjelolasica,Begovo Razdolje.

Kanuing i rafting: rijeke Korana, Kupa, Dobra, Mrežnica.

Paragliding: Delnice, Samoborsko gorje (Plešivica i Japetić ) Lič, Lokve, Mrkopalj.

Suveniri: poznati MILJOKAZI, ogrlica “samoborski kraluš”malene figurice žaba (Lokve), klečke vještice.

1. Kupska dolina i Nacionalni park Risnjak

Risnjak s početkom u Crnom lugu sadržava gotovo sve poznate vrste šuma s tih prostora, mnoge životinjske i biljne vrste, pored šumovita gorska masiva krije kraške fenomene, vrlo atraktivne izvore te veličanstvene vidike. U slikovitu Kupsku dolinu može se doći iz Broda Moravica, Čabra i Delnica,

2. Fužine i Lokve– goranska jezera i špilje

Na obali jezera Bajer nalaze se Fužine,okružene stoljetnim šumama i goranskim planinama, diče se ljepotom svojih mirnih jezerate špiljom Vrelo. Lokvarskogo jezero,špilja Lokvarka i park-šuma Golubinjak karakterizira slikovit ambijent mjesta Lokve.

3. Zeleni vir i Vražji prolaz u Skradu te kanjon Kamačnik u Vrbovskom

Geomorfološki rezervati Zeleni vir – izvor je u podnožju stijene a Vražji prolaz je kanjon kod Skrada.

4. Renesansna jezgra grada Karlovca “Karlovačka zvijezda”

Grad podignut u 16. Stoljeću poznatiji još kao grad na četiri rijeke ima jedinstvenu gradsku jezgru u obliku šesterokrake zvijezde s veoma pravilnim geometrijskim rasterom ulica i gradskih blokova te centralnim trgom.

5. Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka

Močvarno–šumsko područje u dolini rijeke Kupe bogat je ornitološki rezervat .Ribnjaci se nalaze u slivovima rijeka Brebernice, Okićnice i Volavčice.Također na kopnenom dijelu je i park s ukrasnim grmljem i drvećem gdje je smješten dvorac ” Ribograd” .

6. Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Obronci obrasli šumama, strmine i blage padine a zaravni pokrivene sa mnogobrojnim pašnjacima ,livadama i vinogradima te pitoresknim seoskim naseljima. Vrlo poučna “Staza kneževa” što obuhvaća i mjesta osobitoga kulturnog i prirodnog značenja u neposrednoj okolici Budinjaka.

putovi izvora prirode

 

LIČKI PUTPLITVIČKA JEZERANacionalni parkovi Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit strogi rezervat Rožanski te Hajdučki kukovi; Vujnović brdo (Gospić) i park-šume Jasikovac. Geomorfološki spomenik prirode Cerovačke pećine (Gračac) te zZnačajni krajolik Slunjčica.Graditeljske zanimljivosti: Kula iz 15. stoljeća (Perušić) jedina preostala turska kula u Lici, zavojiti most rijeka Korana (Slunj). Gastronomija: lički krumpir, fantastični tvrdi sir “škripavac”, domaća lička janjetina, jabuke i krušake, razno ljekovito bilje, rakija od šljiva(šljivovica) i krušaka(kruškovača),poznati kruh ispod peke, , grah, kiselo mlijeko, kiseli kupus cicvara – starinsko jelo na bazi mlijeka, maslaca, kukuruznoga brašna i kiselog vrhnja.Zanimljivosti/Događanja: Otočac – sajam “Eko-etno Gacka”Ogulin – Ogulinski festival bajki Gospić – predstavljanje tradicionalnih proizvoda i običaja “Jesen u Lici”Slunj – Ljeto u Slunju.Lokacije pješačkih staza: uz rijeku Mrežnicu,Duga Resa, Humac, Gacka ,Otočac ,Ogulin Bijelsko,Klek, Baške,Oštarije,Zavižan,Premužićeva staza, Krasno,Zavižan,Krasno, Begovača.Duga Resa, Krnjak ,Karlovac ,Slunj, Rakovica, Ogulin, Josipdol, Mrežnica, rijeka Gacka, Baške Oštarije, Mukinje. Rafting: Mrežnica Duga Resa. Gračac.Speleologija: Baraćeve špilje Rakovica, Plitvičke špilje NP Plitvička jezera, Pećinski park Grabovača Perušić,Cerovačke pećine.1. Vodeničarsko naselje RastokeTristo godina staro naselje Rastoke.gdje se radost života ogleda u razigranu toku rijeke Slunjčice tu je mnoštvo slapova, brzaca, malih jezera i kaska .Rastoke su prava prirodna ljepota.

2. Nacionalni park Plitvička jezera

Unescova svjetska kulturna i prirodna baština koju krasi osobita prirodna ljepota mnogobrojnih slapova i jezera, koji usu non stop u procesu umiranja i novog rađanja obnavljajući se i stalno mijenjajući svoj izgled. Uhvatite neponovljiv trenutak iz te jedinstvene prirodne galerije.

3. Smiljan Memorijalni centar “Nikola Tesla”

U Smiljanu se rodio te proveo mladost Nikola Tesla, svjetski poznat znanstvenik i inovator specijaliziran na području elektriciteta. Ovaj suvremeni muzej je smješten u njegovoj rodnoj kući a obližnji tematski park čuvauspomene na Teslin znanstveni put.

4. Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit

Posebnost jedinstvenih kraških oblika, krajobraza razlozi su zašto je cijeli park prirode Velebit poveljom Unesca zasluženo proglašen svjetskim rezervatom biosfere. Nacionalni park Sjeverni Velebit je njegov najatraktivniji i dio poznat po zanimljivim stijenama Hajdučkih i Rožanskih kukova te neobičnom Velebitskom botaničkom vrtu. Sjedište i centar nacionalnog parka je u Krasnom, marijanskom svetištu koji se nalazi na visini od 714 metara.

5. Srednjovjekovni grad Ogulin

Ne tako velik grad Ogulin nalazi se na prostoru za koji se vežu mnogobrojne legende te narodne predaje nastale u vrlo izazovnom povijesnom i prirodnom okruženju. Fantastičan Đulin ponor, mjesto je gdje bistra rijeka Dobra ponire a legenda je možda i stvaran konac nesretne ljubavi djevojke Đule, kako nam prenose narodne legende.

6. Mlinice u dolini rijeke Gacke

U neposrednoj blizini mjesta Sinca a na vrelima rijeke Gacke duge 61 km , može se na očuvan starinski način, besprijekornom snagom vode, mljeti domaće uzgojen kukuruz, pšenica ili obraditi vuneno platno . Ovo područje bogato pastrvama koje privlače ribolovce je ekološki potpuno očuvano .

putovi hrvatskih

vladara

 

SJEVERNODALMATINSKI PUTKORNATI KRKA PAKLENICA VELEBITNacionalni parkovi Krka ,Kornati ,Paklenica, i parkovi prirode Telašćica,Velebit, i Vransko jezero; vrlo su posebni rezervati Velo, Lun, i Kolansko blato na otoku Pagu. Fantastičan zaštićeni krajolik je kanjon rijeke Zrmanje i park-šuma Šubićevac kod Šibenika.Graditeljske zanimljivostisu grad-spomenik urbanizma na pagu a povijesno znameniti primjeri starohrvatskoga predromaničkoga graditeljstva se nalaze u Ninu.Posebnosti:„Cardo“ i „decumanus“,rimski građevni elementi, skoro pa nevjerojatan rimski forum koji je najljepši primjer romanike u Hrvatskoj.Zadarski gradski bedemi,razne urbane instalacije poput„Morske orgulje“ i „Pozdrav Suncu“.Nezaobilazna najstarija dalmatinska gotička crkva sv. Frane u Zadru te zanimljivo pučko graditeljstvo kamenih kuća zadarskog arhipelaga na otocima Ugljan i Pašman a znamenite tvrđave Sv. Mihovil, Sv. Ivan, Šubićevac i Sv. Nikola, renesansna katedrala sv. Jakova u Šibeniku te starohrvatska Kninska tvrđava smješetena u Kninu.Gastronomske delicije: suhomesnati proizvod „Ninski šokol“,posedarski pršut, drniški pršut i paški sir i janjetina ,mišni sir, , tijesto s blitvom „soparnjakkarakterističan za Šibensko područje, Skradinske kobasice „kumbasice“ , bijela vina Gegić i paška žutica, crno vino benkovački rose, I daleko poznat tradicionalan liker Maraschino spravljen od proizvoda višnje maraske (Prumus hemaetceraus) koja je rasprostranjena uz hrvatsku obalu. Zadarski Maraschino je originalni proizvod hrvatskog dalmatinskog podneblja te simbol gospodarske mudrosti, višestoljetnog iskustva, te marljivosti i ljubavi dalmatinskog težaka prema njegovom kršu.Zanimljivosti/Događanja: Međunarodni dječji festival u Šibeniku – Nezaobilazne večeri dalmatinske šansone a u Zadru poznati Zadarsko kazališno ljeto, fantastična i hvale vrijedna manifestacija Noć punog miseca , „ZadArs. Nova“Međunarodni festival suvremenog kazališta te već svima poznate Glazbene večeri u Sv. Donatu.Lokacije / Starigrad-Paklenica, Petrčane, Biograd ,Zadar, , Pag, Šibenik, Krapanj.

Biciklističke staze: Nacionalni park Paklenica, Pirovac, Vodice ,Zaton, otoci Pag, Pašman i Ugljan.

Poznate lovne destinacije: južni Velebit, Ravni kotari ,otok Pag.

Vrlo neobičan ribolov uz lijep krajolik : rijeke Zrmanje i Krke, kod Biograda Vransko jezero te Šarena i Burumska jezera kod Knina.

Jahanje: Knin,Polača, Zaton.

Svakako nezaobilazan je pustolovni turizam te rafting :rijeke Zrmanja, Krka

bungie jumping na -Šibenski i Maslenički most.

Tradicionalni suvenir: PAŠKA ČIPKA, spužva s otoka Krapnja, liker Maraschino u opletenoj boci Zadar.

1. Crkva sv. Donata u Zadru

Najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranoga srednjeg vijeka, predivan simbol grada Zadra te kao takv unikatan u Europi. Zbog akustičnih svojstava, koristi se za razne glazbene programe.

2. Nacionalni park Paklenica

Područje bogato florom i faunom koje privlači planinare, znanstvenike i ljubitelje prirode smješteno između najvišeg vrha Velebita i mora pruža u istom danu kupanje u moru i planinarske aktivnosti . Jedinstveni kanjoni Velike i Male Paklenice su prizori koje pamtite za cijeli život.

3. Kninska tvrđava na brdu Spas

U starohrvatskome kulturnom nasljeđu iz 9. stoljeća izgrađena je vojna utvrda na lokaciji južnog dijela brda s tvrđave sa svih strana pruža zadivljujuć pogled.

4. Nacionalni park Krka

Najveća sedrena barijera u Europi, sedam sedrenih slapova s ukupnim padom od 242 metra,vrlo znamenitim Skradinskim bukom kao prirodnim i kraškim fenomenom predstavlja NP Krka.Zanimljivo je da se u P Parku se nalazi otočić imena Visovac s franjevačkom crkvom i samostanom.

5. Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Kad pogledate jedinstveni spomenik europskoga sakralnog graditeljstva koji je uvršten u svjetsku baštinu Unesca a krase je 72 u tvrdom kamenu isklesane glave najznačajnijeg graditeljskog ostvarenja iz 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske.Znat ćete da se radi o visoko vrijednom sakralnom spomeniku kulturne baštine.

6. Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica

Kakvoća mora

U Hrvatskoj je u pravilu more visoke kakvoće i podobno za kupanje.

Na velikom dijelu priobalja, te nekih kontinentalnih plaža, redovito se mjeri kakvoća vode/ mora te se o tome redovito obavještava javnost.

U području pojedinih županija kakvoća mora prati se kontinuirano već 20-tak godina, a od 1996. godine kakvoća se prati i sukladno odredbama Uredbe o standardima kakvoće mora na plažama .

Finalnu ocjenu kakvoće mora ponajviše u sezoni kupanja uz navedenu Uredbu neke županije primjenjuju i interne/dodatne kriterije ocjenjivanja kao i nužne kriterije Svjetske zdravstvene organizacije .

Testovi kakvoće mora na plažama se provode 10-tak puta u ljetnom razdoblju, odnosno od svibnja pa do rujna. Ispitivanja obuhvaćaju iodređivanje kemijskih, fizikalnih i bakterioloških svojstava morske vode ipak najvažnijima se smatraju bakteriološki parametri bitnim indikatorima zagađenja mora od fekalnih otpadnih voda.

Nevjerojatno koliko je najrazvedenija otočna skupina na Sredozemlju, Kornati, koja se nastavlja na Park prirode Telašćica u istoimenom a najsigurnije s najvećom i najljepšom prirodnom lukom Jadrana.Stijene koje se s 200 metara okomito ruše direktno u more i jezerom Mir, jedinim slanim jezerom na Jadranu.

putovi drevnih kultura

 

SREDNJODALMATINSKI PUTHVAR BRAČPrirodne zanimljivosti: zaštićeni krajolici Vidova gora i Zlatni rat na otoku Braču, Park prirode Biokovo, kanjon rijeke Cetine –Omiš, Pakleni otoci (otok Hvar),Donja Brela, Uistinu vrlo neobična Imotska jezera i Prološko blato -Imotski; prirodni spomenik Modra špilja lokacija otok Biševo,otoci Brusnik i Jabuka ,rezervati : izvor i gornji tok rijeke Jadro i rijeke Vrlike, močvara Pantan lokacija Trogir, park-šuma Marjan lokacijaSplit.Zanimljivosti u graditeljstvu: prateći suhozidi i pučko graditeljstvo vrlo zbijenih kamenih kuća i malenih ulica na otocima te u obalnim gradićima lokacija Makarska, Sinj ,Omiš, Imotski, otoci Vis Brač, Hvar; dvorskea rimska arhitektura daleko poznata Dioklecijanova palača lokacija Split; romaničko/gotički vrlo dobro očuvan grad u srednjoj Europi, kula i zidine s dvorcem, male kamene ulice lokacija-Trogir.Gastronomske delicije: dalmatinska pašticada, dalmatinske kroštule, male kobasice “luganige”,; viška pogača, poznati hvarski paprenjaci, goveđe meso u kupusu “arambašići”poznato kao Sinjski specijalitet, jelo od janjetine “vitalac”, vino s mlijekom “smutica”poznato sa otok Brač, vina Babić lokacija Primošten, Plančić i vugava sa otoka Hvar.Zanimljivosti/događanja: – Hvarske ljetne priredbe Hvar , Split – poznato Splitsko ljeto , Marulićevi dani te Solin – Ethno Ambient Salona ,nezaobilazna Sinj – Sinjska alka u kolovozu. Omiš – Festival dalmatinskih klapa Omiš .Primošten, Hvar, Bol, Postira, Supetar.,Split, Podstrana, Brela, Makarska.otoci Brač, Hvar, Šolta, Vis,Primošten, Makarska, Sinj, Trilj

Poznate vinske ceste: otoci Brač, Hvar, Vis, Biševo, Biokovo, Kaštela.

Registrirana državna lovišta “Mosor”, “”Biokovo”, “Kopršnica/Tijarica”.Pelegrin”.

rijeke Cetina i Vrlika lokacija Vrlika, Trilj, Omiš, Sinj,- Peručko jezero lokacija Sinj, Trilj, Donje Ogorje.

.

Turističke atrakcije: rafting lokacijarijeka Cetina,paragliding lokacija Hrvace-Sinj, Bol, Vis, te planine Mosor i Biokovo),lokacija Bol windsurfing,slobodno penjanje na Biokovo,Sutivan, Komiža, Omiš, splitski Marjan.

Poznati suveniri: LAVANDA sa otoka Hvar,neopisivo osjetljiva čipka od agave lokacija otok Hvar.

1. Trogir – romanička gradska jezgra

Građevine i palače upisane u Unescov popis svjetske baštine iz romaničkoga, gotičkog, renesansnog i baroknog razdoblja sastavni su dio stare jezgre okružene dobro očuvanim dvorcem i zidinama.

2. Dioklecijanova palača

u Splitu i antički grad

Nevjerojatna Salona u Solinu

U ne tako drevna vremena Rimljana na tom području su izgrađene prve urbane cjeline, što sigurno potvrđuje palača rimskog cara Dioklecijana koja je uvrštena u Unescov popis svjetske baštine također i cijeli grad Salona koji je bio nekadašnji glavni grad rimske provincije Dalmacije.

3. Rijeka Cetina

U podnožju najviše Podnožjem najviše hrvatske planine Dinare, a u dužini od 105 km, dugo se proteže rijeka Cetina povezujući mjesta Omiš Vrliku, Trilj i Sinj. Bogatstvo Cetinske vode su vrlo bogate a najviše oduševljavaju zaljubljenike kanuinga i raftinga.

4. Starogradsko polje i grad Hvar

Najbolje sačuvana grčka parcelacija zemljišta na Mediteranu staru gotovo 2400. g. -Starogradsko polje koje je upisano u listu Unesca .Nekada vrlo važna trgovačka i pomorska lukadanas je grad Hvarnajomiljenije turističko odredište .

5. Park prirode Biokovo

Najviša planina uz hrvatsku obalu Biokovo s pogledom na more karakteriziraju neobični kontrasti prirode, bogatstvo flore i faune, rijetkim pticama grabljivicama i endemskim vrstama . .

6. Svetište Gospe Sinjske

Marijansko svetište u Dalmaciji zlatom okrunjenom slikom čudotvorne Gospe Sinjske jedno je od najvećih svetišta .Sliku Gospe Sinjske 1687. godine donijeli su franjevci iz Rame bježeći s svojim narodom pred naletima turaka. Već više od tri stoljeća vjernici dolaze posebno slaveći blagdan 15.kolovoza Veliku Gospu.

putovi starih kapetana

 

JUŽNODALMATINSKI PUTDUBROVNIKNacionalni park spomenik parkovne arhitekture Arboretum Trsteno; posebni rezervati: ušće Neretve ihtiološko–ornitološki rezerv), Mljet, park prirode Lastovsko otočje; Malostonski zaljev neobičan rezervat u moru.Lokrum – otočić koji je rezervat šumske vegetacije te zanimljivi geomorfološki spomenik prirode Vela špilja na lokaciji Vela Luka.Posebno značajni krajolici su Kočje -selo Žrnovo na otoku Korčula, Saplunara na lokaciji otok Mljet te poznati Konavoski dvori lokacija Konavle.Neobične park-šume: čempresada “Pod Gospu”lopkacija Orebić,Ošjak lokacija Vela Luka.Zanimljivosti u graditeljstvu: razni gotički i gotičko–renesansni ljetnikovci lokacija od Pelješca do Konavala; moćni franjevački samostan predio Orebić;Romantični Knežev dvor na predjelu Luka Šipanska, Kula Minčeta vrlo čvrsta građevina tvrđava Lovrijenac i palača Sponza u Dubrovniku; Rožat ,franjevački samostan; tradicionalna kamena arhitektura lijepih naselja u Konavlima i Mauzolej obitelji Račić u Cavtatu.Prepoznatljiva gastronomija: teletina i janjetina pod pekom, brodet od žaba ili jegulja vrlo poznato u dolini rijeke Neretve, nezaobilazne stonske kamenice i dagnje, delicije ,kolači: kontonjata, arancina iz Konavla ,mantala I poznata vina: Postup saPelješaca Dingač i Pošip te Grk s otoka Korčula, iz Konavla Dubrovačka malvazija.

Razna događanja: Maraton lađa , Metković – Smotra folklora “Na Neretvu misečina pala” , Korčula – Marko Polo Festival , Dubrovnik –tradicionalni Libertas Film Festival koji se održava u lipnju.Vrhunac zbivanja su Dubrovačke ljetne igre u srpnju I kolovozu, Cavtat – Cavtatsko ljeto i Festival Julian Rachlin & friends.

Dubrovnik, Cavtat, Slano, Pomena,Vela Luka,Konavle; otoci Korčula mjesto Blato inacionalni park Mljet.

.

1. Arheološko nalazište Narona

U selu Vid pokraj Metkovića nalazi se antički grad Narona – crkvica sv. Vida, te starokršćanska crkva Bare, kao sklop starokršćanskih bazilikatu su i gradski bedemi te forum s hramom Augusteum koji su najdragocjeniji ostaci povijesne baštine tih prostora.

2. Stonske zidine

Jedinstvena cjelina iz 14. stoljeća posebna po svojoj veličini od 5,5 km i obrambenim te urbanističkim rješenjima monumentalni su ostaci naziva Stonske zidine. Počinju/završavaju tvrđavama Koruna u Malom Stonu i Veliki kaštio u Stonu, a znakovita je Bartolomeo iznad Stona.

3. Korčula – grad Marka Pola

Sam grad Korčula, koji je povijesno središte istoimenog otoka, je jedan od najbolje očuvanih srednjo-vjekovnih gradova Sredozemlja. Korčula je rodno mjesto moreplovca Marka Pola te se odlikuje bogatom spomeničkom baštinom i kulturnim nasljeđem.

4. Nacionalni park Mljet

5. Dubrovnik – stara gradska jezgra

Svjetski poznata spomenička baština –Unescova baština grad Dubrovnik jedinstvene političke I kulturne povijesti. Najatraktivniji i najpoznatiji grad Sredozemlja može se pohvaliti i bogatstvom prirodnih ljepota i visoko očuvane baštine.

Povijesne zanimljivosti i lokacije održavanja Dubrovačkih ljetnih igara

*Atrij Kneževa dvora/ Zanimljivost da je u Kneževom dvoru živio Dubrovački knez tijekom svog kratkog jednomjesečnog mandata i to posve sam, bez svoje obitelji. Također ,Knežev dvor je bio i sjedište Malog vijeća koje je bilo svojevrsna osovina/vlada grada Dubrovnika.

*Otok Lokrum/Poznata oaza mira u sjeni guste borove šume, otok Lokrum, prvi put se spominje 1023. Vezano uz utemeljenje benediktinske opatije i samostana. Te godine a na sam dan sv. Benedikta izgorio je u noći veliki dio drvenih zgrada u samom Dubrovniku. Tada su se građani zavjetovali za spas grada, tako je utemeljena opatija Sv. Marije na Lokrumu. Pored samostana je I crkva Navještenja Blažene Djevice Marije iz XV. stoljeća. Vrlo vrijedan dokument o poklonu samog otoka Lokruma benediktincima je i prvi pisani dokument dubrovačkog podrijetla.

*Atrij palače Sponza/Definitivno su se svi trgovački putevi Dubrovačke Republike slijevali i protjecali kroz ovu predivnu, jednu od najljepših palača u ovom gradu. Znakovito je da trgovački dubrovački duh je znao dati sebi doličan prostor, potvrdivši svoje veliko bogatstvo i svoju kulturu samom izgradnjom ove izuzetno raskošne palačete njezine impresivne fasade.

*Park Umjetničke škole/Priznati hrvatski skladatelj Luka Sorkočević -Dubrovnik, 13. siječnja 1734. Zaslužan je što se po njemu nazvala umjetnička škola koja djeluje u Dubrovniku od 1943. godine.

*Poljana Ruđera Boškovića/Lokacirala se unutar zidina a ispred crkve sv. Ignacija. Davne godine 1836. zvala se Piazza na Jezuvitima, 1912. Poljana Ruđera Boškovića prozvana je 1930.. Na toj poljani je djelovao isusovački Collegium ragusinum gdje su se školovali svi znameniti Dubrovčani. Poljana je poput otvorena scenskog prostora na kojem su se izvodila mnoga dramska dijela poput Skupa, Glorie, nezaboravnog Dunda Maroja… također tu je živjela i slavna glumica dubrovačkog teatra Katica Labaš čija je kuća nažalost srušena.

*Ispred crkve Sv. Vlaha/ (1715. godine) Crkva Sv. Vlaha –je monumentalna barokna crkva Dubrovnika i nalazi se na spoju dviju glavnih komunikacijskih osi te prostora javnog okupljanja Place i Pred dvorom – što se susreću na trgu Pred lužom. Davne 1706-1715. podigao je mletački arhitekt i kipar Gropelli. A prema predaji 972.sv. Vlaho je spasio Dubrovčane od napada Mlečana. Od tog doba on je njihov zaštitnik i parac. Sv. Vlaho, ili sv. Blaž, biskup iz Sebaste, bio je priznati lječnik. Često se prikazuje kao starac sa sijedom bradom a odjeven kao biskup. Drži znak mučeništva, željezni češalj i upaljenu svijeću kao spomen na lječenje bolesnih. On se smatra zaštitnikom i divljih životinja te bolesti grla jer je spasio i dijete od gušenja. Sv.Vlaho uvijek drži model grada u ruci.

*Taraca tvrđave Revelin/Predivna taraca tvrđave Revelin prostire se na površini od dugih 837,5 m2. Prostor tarace je baš prikladan za organizaciju različitih vrsta događanja, od kulturno-umjetničkih do posebnih i svečanih večera.

*Tvrđava Lovrjenac/Impresivna I monumentalna tvrđava izvan gradom opasanih zidina nalazi se na zapadnom prilazu gradu. Kako se gordo diže na svojoj strmoj klisuri visokoj 37 metara sva je obavijena legendama ne samo o svom postanku nego i o junačkim podvizima svojih čuvara i branitelja. Tvrđava Lovrijenac suvereno dominira morskim i kopnenim prilazima gradu i sa zapadne strane, a zajedno s Bokar utvrdom čuva i zatvara najstariju dubrovačku luku Kalarinju. Svima koji su pokušali ugroziti slobodu Republike, a najviše Mlečanima lovrijenac je zadao velike muke.

*Lazareti/ u 17. stoljeću. sagraden je Dubrovački Lazaret . Dubrovačka Republika gradila je građevine iste namjene i na okolnim otocima, međutim svi su oni u većoj mjeri uništeni. Dubrovački Lazaret -nalazi se izvan gradskih zidina ,njegova bazna funkcija je održavanje sigurnog javnog zdravstva u gradu Dubrovniku kako se nebi kuga proširila samim gradom. Kako je zbog vrlo intenzivnih trgovinskih veza s Istokom te cijelim Sredozemljem, Dubrovnik posebno pazio na sigurnosne mjere javnog zdravstvaizgrađeni kompleks Lazareta je podijeljen na dva dijela, prizemlje s pet odvojenih soba te gornji kat.

*Ulice Dubrovnika/magične ulice, gdje

Jedinstvene i prelijepe,magične i povješću isklesane dubrovačke ulice čija pročelja rese zgrade i palače iz svih razdoblja povijesti slavne Dubrovačke Republike.Na njima su se rađale mnoge ljubavi .Dubrovnik je već stoljećima prava oaza za ljubitelje cjelovite povijesne slike.

6. Cavtat – stara gradska jezgra

Mali srednjovjekovni gradić Cavtat je kulturno i turističko središte Konavala. Vrijedne kulturne znamenitosti su rodna kuća slikara Vlahe Bukovca, Knežev dvor Mauzolej obitelji Račić, i tvrđava Sokol.

 

SJEVERNI PUTLEPOGLAVSKA ČIPKAMedvednica je poseban botanički rezervat :”Čret Dubravica” predio Dubravica, spomenik uščuvane prirode špilja Vindija kod Varaždina, slikovit kraj rijeke Mure te posebni ornitološki rezervatkod Legrada Veliki pažut .Zanmenite graditeljske zanimljivosti : Dvor Veliki Tabor kod Desinića,dvorac Januševec u Prigorje Brdovečko,Stari grad –Varaždin, razne kleti te stare hiže lokacija Gornje Međimurje i stara gradska jezgra Križevaca.Marija Bistrica. SvetištePonuda gastronomije: hajdinska kaša, purica s mlincima, kravlji sir “prga”,jela i pića od kopriva ,bućino ulje, razni kolači poput zagorski štrukli, vrbovečka pera, kukuruzna zlevka i peciva – zvani varaždinski klipići pjenušac Šenpjen.Događanja;Zaprešić – Žetvene svečanosti u srpnju, Dani Jelačića (listopad); Gornja Stubica – Viteški turnir (lipanj); Varaždin – poznati Špancirfest (kolovoz), posebne Varaždinske barokne večeri (rujan); Sveti Martin na Muri – Spust murskih lađa (lipanj);Sveti Martin na Muri ,Stubičke Toplice, Donja Stubica, Tuheljske toplice, Krapinske toplice, Varaždinske toplice.Marija Gorica, Stubičke Toplice, Luka, Kupljenovo, Ivanec, Donja i Gornja Stubica, Klanjec, Tuheljske Toplice, Marija Bistrica, Oroslavje,Krapinske Toplice, Lepoglava, Gornji Macelj, Kumrovec, Zagorska sela, Desinić, Sveti Martin na Muri, Koprivnica, Legrad.

Za planinare bitno je znati za planinarske staze: parka prirode Medvednica, Kalnik, Ravna Gora, Bilogora.Ivanšćica,

Također I tematske ceste: Zelinska vinska cesta lokacija ispod Sv. Ivana Zelinei galerijske ceste -ishodište Hlebine.

Zelendvor, Trakošćan, Čakovec, Štrigova, Legrad, Koprivnica.

Ribolovne rijeke Drava,Mura te jezera Čabraji, Ravenska kapela, Stara Šoderica, Ješkovo ,Hegeniš, Šoderica.

.

Za skijaše je idealna staza: Sljeme (Medvednica).

Za ljubitelje paraglidinga: lokacije Prigorec (Ivanšćica),Kalnik ,Višnjica (Ravna Gora).te Cvetlin

Znameniti suveniri su:LICITARSKO SRCE, razni licitarski kalupi,te drvene igračke (Laz), svjetski poznata lepoglavska čipka i pokladna maska “čapla”lokacija Čakovec.

1. Park prirode Medvednica

Nad Zagrebom s kilometrima planinarskih staza i skijaškim centrom Sljemenom smjestila se šumovita gora Medvednica.Ona privlači svojim špiljama od kojih je najzanimljivija Veternica te vrlo atraktivnim klancima, kraškim fenomenima i slapovima.

2. Muzej Staro selo u Kumrovcu

Muzej na otvorenom s vrlo očuvanim izvornim seoskim kućama s prijelaza 19. u 20. stoljeće i čestim izložbama tradicionalnog načina života na području toka rijeke Sutle s kraja 19. Stoljeća

3. Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini

Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini je otvoren ne tako davne 2010. Godine a jedinstven je pošto je muzej smješten uz jedno od najvažnijih paleontoloških nalazišta u Europi. Pored postava o neanderatcima, sadrži i cjelovit prikaz povijesti zemlje od njenog postanka do suvremenog doba.

4. Dvorac Trakošćan i grad Varaždin– biseri kulture

najromantičniji i po mnogima najljepši dvorac u Hrvatskoj Dvorac Trakošćan. Ponosni grad kulture Varaždin, ne samo da zadivljuje raskošnim crkvama, gradskim palačama i zelenim varaždinskim grobljem već svojim umjetničkim dometom i kulturnim nasljeđem iznova privlači posjetitelje.

5. Dvorac Zrinskih u Čakovcu

Dvorac Zrinskih u čijoj je palači poznati Muzej Međimurja s bogatim zbirkama kulturnog i povijesnog nasljeđa Međimurja s ponosom izdvajamo (arheološki raritet Askos – keramička posuda iz 5. stoljeća pr. Kr.).

6. Značajni krajolik Kalnik i Stari grad Kalnik

Znameniti ostaci srednjovjekovnoga grada Kalnika podignutog na samoj litici vrlo su znameniti povijesni ostaci , a podno samog grada smjestilo se i selo Kalnik sa suvremenim Biblijskim vrtom mira to je neobična izložba/galerija drvenih skulptura biblijske tematike na otvorenom.

putovi podzemnih tajni

 

SJEVEROISTOČNI PUTREZERVATIPrirodne ljepote: ornitološki rezervat Rakita lokacija (Sisak); Park prirode Lonjsko polje, geografsko-botanički rezervat Đurđevačkih i Kalinovačkih pijesaka; gusti park-šume Rimska šuma i Vranjevina lokacija (Daruvar) te Kamenitovac i Bedenik lokacija (Bjelovar), nezaobilazan Borik lokacija (Đurđevac), potok Novska (Novska) I Žirovnjak-Ilovski lug lokacija (Garešnica),;interesantni spomenici parkovne arhitekture :Bjelovar,Lipik, Daruvar, te Virovitica; krajolici pod zaštitom Moslavačka gora, ribnjaci Končanica lokacija (Daruvar i Grubišno Polje).Neobične graditeljske zanimljivosti: crkva sv. Roka lokacija (Virovitica), crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini. Drvena kapela sv. Ivana Krstitelja predio(Buševac), te drvene kuće u Krapju poznatom selu po graditeljskoj baštini-moslavački trjemovi lokalitet(Kutina).Gastronomski proizvodi: specijaliteti od slatkovodne ribe mliječni proizvodi, konjska salama lokacija (Lipik,Pakrac), voćne rakije i kupinovo vino,vino Graševina te bijeli pinot.Zanimljivosti/događanja: dani Gastro Turopolja Velika Gorica – , Vrbovec “Kaj su jeli naši stari?” Đurđevac – Picokijada (lipanj), Bjelovar – sportsko– –kulturna priredba “Terezijana” (lipanj), Voloderske jeseni” (rujan). Kutina – Kutinsko ljeto (lipanj/kolovoz), Voloder – ” Lječilišta: Topusko, Ivanić Grad, Lipik i Daruvar. Topusko, Daruvar. Čigoć – “Dan europskog sela roda” (lipanj)Poznate biciklističke staze: Bilogorska biciklistička ruta lokacija (Virovitica); Drava route lokacija (Koprivnica); Biciklističke staze po Moslavačkoj gori Petrinjske biciklističke ture i Lonjskom polje.vinske ceste u okolici Đurđevca i Kloštar Podravskog tevinske ceste Moslavine i Pitomačkog vinogorjaRibolovne lokacije jezero Gat kod Đurđevaca,ribnjaci na području Virovitice, Bjelovara, Novske, Kutine i Garešnice te ribnjaci Končanica i Jezerokod Daruvara a rijeke Pakra i Ilova kod Virovitica – Pakrac.

Tradicijski suveniri: prepoznatljiv LANENI RUČNIK (Ivanić Grad),te umanjena replika posavske kuće lokacija (Sisak), rode lokacija (Lonjsko polje), pijetla – “picoka” (Đurđevac), te vinskog pehara iz Daruvara.

1. Stari grad – spomenik kulture u Đurđevcu

Galerijski prostor Ivan Lacković Croata- poznati slikar naivne umjetnosti.

2. Dvorac Pejačević u Virovitici

Grofovska obitelj Pejačević prema nacrtima bečkog arhitekta Rotha godine 1804. podigla je dvorac barokno-klasicističkih obilježja.Muzej koji je u dvorcu u okruženju je skladna parka zaštićenog spomenika prirode.

3. Dvorac grofa Jankovića u Daruvaru

A. Janković (1771. – 1777.), podigao je barokni dvorac na čijem je posjedu nastao današnji grad Daruvar. Poznato daruvarsko vino Graševina može se kušati u ozračju vinskog podruma ispod samog dvorca.

4. Park prirode Lonjsko polje

U Lonjskom polju stvoreni su izvanredni uvjeti za mriještenje riba i život ptica.

5. Sisačka tvrđava

Srednjovjekovna dobro očuvana utvrda zanimljiva je kao spomenik podsječa na burne ratove u prošlosti, ali je i privlačna po svom izgledu te smještaju na riječnim obalama Save i Kupe .

6. Muzej Turopolja u Velikoj Gorici

Južno od Zagreba nastanjen je kraj Turopolje. Posebnost Turopolja su sačuvane drvene kapelice i plemićke kurije. Daleko najstariji eksponat iz muzeja Turopolja je mamutova kljova iz razdoblja do 10. tisućljeća prije Krista.

putovi panonskog mora

 

SLAVONSKI PUTOSIJEK ĐAKOVO ERGELA KONJAPrirodne znamenitosti: Kopački rit i Parkovi prirode Papuk, vrlo posebni rezervati Gajna lokacija (Slavonski Brod), te Lože kod (Vinkovaca)I Prašnik lokacija (Nova Gradiška).Poznato Radiševo u blizini (Županja), zaštićeni krajolik Erdut I Podpanj kod Donjeg Miholjca i spomenik prirode Bijela topola u blizini(Valpovo).Zanimljivosti u graditeljstvu su: crkva sv. Filipa i Jakova te barokni franjevački samostan I Eltz dvorac.(Vukovar);Predivna barokna katedrala te biskupski dvor lokacije(Đakovo); poznati dvorac Pejačević kod (Našica)te crkva sv. Lovre koja datira iz 14. stoljeća (Požega).Prepoznatljive gastronomske delicije: jelo od mesa “čobanac”,pileći paprikaš, riblji paprikaš, poznati suhomesnati proizvodi “slavonski kulen” i nezaobilazna “kulenova seka”,.Kolač od čvaraka, rakija šljivovica i vino iločki traminac.

.

1. Tvrđava Brod i samostan

u Slavonskom Brodu

Najveći fortifikacijski objekt u Hrvatskoj -tvrđava Brod iz 18. Stoljeća. Lijepi barokni franjevački samostan, koji je i danas vrlo dobro očuvan te je jedna je od impozantnih baroknih građevina u Slavoniji s reprezentativnim klaustrom samostanske arhitekture sjeverne Hrvatske.

2. Park prirode Papuk

Geološko, biološke i kulturo-loške autentičnosti, parka prirode Papuk su izvorno očuvane te i jedini je geopark Unesca u Hrvatskoj. Posebnost su Grofova poučna staza, divovski hrastovi stari i 500 godina te srednjovjekovna utvrda Ružica grad samo su neke od posebnih zanimljivosti .

3. Osječka tvrđa

Jezgra grada spočetkom baroknoga 18. Stoljeća(romantična I sjetna) dobiva svoje osnovne konture. Tu ćemo sresti neobičan spoj vojne utvrde i organiziranog građanskog života. Impozantni bedemi i gradska vrata do danas su se djelomično očuvali uz rijeku Dravu.

4. Park prirode Kopački rit

Jedinstveni močvarni rezervat Park prirode Kopački rit, jedan je od najvećih mrijestilišta ribe srednje Europe a i visoko vrijedno je ornitološko područje.Očuvani prirodni predjeli su staništa od više tisuća čuvenih kapitalnih jelena i druge razne divljači.

5. Državna ergela

u Đakovu

Osnovana još u 13. stoljeću. tek se prvi ut spominje naziv “ergela” 1506. godine .uzgajaju se isključivo lipicanci tako Ergela postaje nadaleko poznatom u regiji Danas Ergela lipicanaca ima iznimno vrijedan genetički materijal, što je ujedno i kulturno dobro Hrvatske.